Skip to content

The Beautiful Indonesian Batik

November 17, 2007

 034batik_image.jpg

Indonesian Batik.
(image copied from here )

 

As far as I know, Batik belongs to Indonesia.  The word originates from Javanese word “amba”, meaning ”to write” and the Javanese word for dot or point, “titik.”

Batik is also well known in our neighbouring countries, but I have seen some of their batiks, and I’m proud to say, they are nothing compared to ours :)

Indonesian Batik have so many variations. The Javanese and Balinese Batik, for example, have some difference:

Balinese batik:

batik3.jpg

(pic taken from here)

more samples of Javanese and Balinese Batik here

can’t get enough of Indonesian Batik? Need more info about Indonesian Batik? Or wanna shop for Indonesian Batik? click here and here

 As for me, I am proud to have batik as my daily wear. Although it’s “only” in the form of “daster” (dresses that we wear to sleep), I do admire the amazing motifs and patterns (and the comfort) of my dasters.

And I am proud to say, “yes, everyday I wear my beautiful Indonesian Batik!”

10 Comments leave one →
  1. mizzycomplex permalink
    December 10, 2007 9:53 am

    eh..setau gue palembang juga punya batik lho.
    lagian batik Jawa itu juga mecem2. Ada batik yogya dan batijk pesisir. batik pesisir biasanya dari Pekalongan. motifnya rada beda juga tuh.
    Eyang gue punya batik2 pusaka yang motifnya katanya langka dan cuma orang2 tertentu aja yang punya. dan emang bener, even though i’m not that expert, motifnya emang unik dan bagus banget loh !!
    So, i agree with you, that Our Batik is just moooore beautiful than others !!!
    lagian sekarang batik bisa dijadiin daily wear juga loh. It’s just a couple days ago i saw my friends wore a daster with a big belt and legging. And she was so gorgeous and fashionable !!!

  2. jul permalink
    March 7, 2008 2:58 pm

    wah,,keren uuy…
    coba banyak yang bkin halaman kyk gini…..
    batik kita gg di curi malaysia…
    tq gambarnya…

  3. icha says' permalink
    March 26, 2008 4:51 am

    yup,,page kayak gini neh yang nyenengin, ngedamai’in and bakal bikin clear permasalahan batik indonesia. yang pastinya, dari namanya aja uda kedengaeran ” jowo” buanget… knapa mesti ribut lagi? pemerintah,,,,,,!cepetan “paten”in motif-motif batik dari sluruh Indonesia!!! MERDEKA!!!!

  4. April 10, 2008 4:06 am

    kita seide dan seirama. Ngelink yuk

  5. May 4, 2008 3:37 pm

    i’m proud of batik.. because i’m indonesian!! hooray

  6. ayu permalink
    May 13, 2008 11:05 am

    bagus ni halaman kayak gini,
    biar orang2 tau kalo “those are ours!!!”

  7. ancolevent permalink
    June 3, 2008 10:18 am

    batik Indonesia mg cool n kharismatik

  8. putu murti permalink
    January 29, 2009 12:03 pm

    tambahain lagi dong mengenai batik seluruh indonesia!!!!!!!bisa cariin perusahaan yang ada dibelakang batik ini ga, ???pleszzz email aku dong!!!

  9. June 14, 2009 1:50 pm

    i love batik ,. batik the tully of indonesia ..

    _.i love indonesia._
    ._indonesia the real of asia_.

  10. October 11, 2009 9:55 am

    support indonesia! blognya sangat inspiring – moga2 bakal ada lebih banyak lagi yang mengulas ttg negaranya sendiri. :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: